Gevoeligheid als kracht en co-dependentie als schaduwzijde

Aloha lieve Reader, het is tijd om je innerlijke aardse sjamaan te omhelzen met de Zon in de Pocahontas poort 19, de en de Aarde in poort 33, de medicijnvrouw.

Deze week is een week om jouw gevoellige aardse noden in te voelen in verbinding met de Aarde en alles wat leeft. De terugtrekking en nood aan privacy zorgt ervoor dat we het verhaal kunnen vertellen als een medicijn om te helen van als onze gevoelige en misschien wel traumatische ervaringen als mens, om deze te kunnen transformeren van een zwakke naar een sterke positie.

Alles is verbonden met elkaar.

Als je kan voelen wat jouw noden zijn, maar ook wat de ander voelt en nodig heeft, dan krijgen we als het goed is, twee stromen die samen vloeien zonder een compromis te moeten maken.

Zo heb je op de drempel van Gibraltar de Atlantische Oceaan die via ettelijke honderden kilometers ver de Middellandse Zee instroomt, op een diepte van ongeveer 1000 meter. Toch verliest geen van beide stromen zijn eigen kenmerken wat betreft warmte, zoutgehalte en lagere dichtheid. Ondanks het feit dat er grote golven, sterke stromingen en getijden in deze zeeën voorkomen, vermengen ze zich niet en behouden ze hun eigen fauna en flora kwaliteiten.

Dit is een mooie metafoor voor de energie van poort 19 in het wortel centrum (wijzend naar het emo centrum) waar we worden aangespoord om gevoelig te zijn aan wat we willen en nodig hebben in een relatie. Als we daarin vertrekken vanuit een gezonde relatie met onszelf kunnen we onze noden samenvoegen met de andere noden van het partnerschap om dan tot een nieuwe vorm te leiden zonder dat men compromissen hoeft te maken.

De kracht van deze energie is de gevoeligheid én de verbinding met alles wat leeft en de balans die we vinden in het samengaan van de eigen nood met de ander. Je gevoeligheid zorgt ervoor dat je jezelf opent voor de ander en toenadering zoekt tot er een niveau van vertrouwen is, waar men zich vanzelf laat aan-raken – zonder de aanraking op de dringen – net als bij een diertje.

Een overprikkelde gevoeligheid of over sentimentaliteit wijst vaak op de schaduwzijde van deze energie, een uiting of coping mechanisme van co-dependentie.

Als ik spreek van co-dependentie gaat het over de aanpassing van een relatiestijl op een onbewust niveau. Als iemand bij voorbeeld opgroeide in een omgeving waar er niet voor zijn of haar welzijn werd gezorgd, werd de strategie om te overleven eentje waar men zijn eigen noden ging ontkennen, om te voldoen aan de noden van anderen. Men maakte een nieuw emotioneel contract waar men zijn noden liet manipuleren in ruil voor een veilig (samen)-zijn.

Door constant compromissen te maken tov jezelf en jouw noden, ontken je jezelf en word samenleven met anderen zeer uitdagend zonder op een bepaald moment verteerd te worden door wrok, wrevel en frustratie. Waarmee je jezelf en jouw gezondheid/welzijn dan weer meer ondermijnt. De vicieuze cirkel is rond.

Je eigen gevoelens voelen in je lichaam in plaats van je te richten op de ander zijn gevoel (of jouw gedachte van zijn gevoel) is een eerste stap om jouw grenzen aan te geven. Als je weet wie jij bent en wat jou blij en gelukkig maakt, is het al veel evidenter om in een relatie een dynamiek te ontmantelen waarin jij dat deel van jezelf wegcijfert omwille van het goed-voelen van de ander. En een stapje verder om te zien waar jij mogelijks zaken op jou neemt om de ander te redden, waar hij/zij dat uiteraard alleen zélf kan.

Hoe meer je dus op jezélf gaat richten en reflecteren, hoe meer de relatie in gelijkwaardigheid kan groeien, zónder het rookgordijn van het gevoel van samen-vloeiing waar we in onze maatschappij zo sterk in geconditioneerd zijn en waar de échtheid van elk individu apart een afkooksel wordt van het individu in zijn oorspronkelijke staat van zijn.

In een ideale wereld gààt het helemaal niet meer om het compromissen moeten maken of jezelf opofferen en schaden om de ander te dienen. Wél gaat het om het opofferen van je eigen negativiteit en projecties en onze vaak gekleurde percepties uit te dagen om dag in dag uit te leven met elkaar vanuit ons beste vermogen te verbinden met alles wat (iemand) is. Rechtvaardig en onbaatzuchtig.

Maar dit begint helaas pindakaas wel bij joù en het ontmantelen van jouw interne familie systemen.

Ben jij een creatief ondernemende visionaire ziel en wil jij jouw oorspronkelijke blauwdruk in alle heelheid gaan leven, voor jezelf én in het werken met mensen? Voel dan geen schroom om een soulfueled gesprek aan te vragen voor de Phoenix Energy Circle.
Wil je in de diepte duiken om jouw energie gedurende een heel jaar op individuele basis te gaan ontmantelen en uit te breiden, dan is de SoulMastery mogelijk iets voor jou.

Wederom dank je wel om mij te lezen en jou binnen te laten in jouw Ziel. Want dat is écht is een grote eer voor me.
De SoulFueled Podcast voor deze week wordt een SoulTalk met niemand minder dan Evi Hendrickx. Haar incarnation cross staat in deze energie, en ik ben héél benieuwd hoe dit mede heeft geleid naar de release van haar boek ‘Alcohol Alarm’ als uitbreiding op haar award-winning en mega creatieve én interessante Alcohol Alarm Podcast.

In tussentijd kan je wél al luisteren naar de Krachtvrouwen Podcast van Eva waar ík voor de verandering eens zelf te gast mocht zijn. Het was een héérlijk gesprek tussen twee bezielde vrouwen, dat liep als een manifesting generators’ trein 🙂 !
Luisteren kan hier. Laat je me weten wat jij ervan vond?

Ik hoop jou binnenkort terug te ontmoeten en wens je een leven vol intentie, authenticiteit en dankbaarheid. Always remember to breathe…, smile & be grateful for the little things!

Sat nam / Namasté

Kristin Juliette
Your SoulFueled companion, moving beyond ourselves while having fun.

Als Energy, Wellbeing en Human Design expert help ik jou als (hoog gevoelige) multipotential groeien naar een leven met meer zingeving en (relatie)geluk, dit zowel als waarden gedreven ondernemer als binnen je team & gezins relaties.

https://www.kristinjuliette.be
https://www.instagram.com/kristinjuliettesoultosoul/

Spotify Soul-Fueled Leven Podcast


Don’t die with your music still in you
Don’t die with your purpose unfulfilled
Don’t die feeling as if your life has been wrong
Don’t let that happen to you
Wayne Dyer


Deze vind je misschien ook leuk